Hrvatska

Pokrenuta nacionalna kampanja 'Svako dijete treba obitelj''

28.08.2018.

Pokrenuta nacionalna kampanja 'Svako dijete treba obitelj''

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF u suradnji s Forumom za kvalitetno udomiteljstvo najavili su u utorak početak kampanje "Svako dijete treba obitelj", s ciljem povećanja broja udomitelja kojih sada ima 1202 u čijim obiteljima je smješteno 2259 djece.

Cilj kampanje je i osiguravanje brižnih udomiteljskih obitelji za najmlađu djecu koja trenutačno odrastaju u ustanovama. Nacionalna kampanja "Svako dijete treba obitelj" poseban će naglasak staviti na osiguravanje obiteljske skrbi za najmlađu djecu.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić navela je da je prema posljednjim podacima Ministarstva u udomiteljskim obiteljima za djecu i mlade trenutačno smješteno 2259 djece u 1202 udomiteljske obitelji.

"Odrastanje u ustanovama, koliko god se odgojitelji trudili, ne može zamijeniti iskustvo individualizirane tople obiteljske skrbi", poručila je ministrica, koja očekuje da će u idućoj godini imati upola smanjen broj djece smještene u ustanovama u dobi do tri godine.

– Brižna obitelj najbolje je okruženje za odrastanje djece. Brojna su istraživanja posljednjih desetljeća dokazala da je odrastanje u ustanovama osobito štetno za najmlađu djecu. Zdravstvene i kognitivne teškoće, zaostajanje u razvoju jezika i govora, poteškoće u ponašanju samo su neke od posljedica odrastanja u ustanovama. Stoga pozivamo brižne obitelji koje žele i mogu pružiti toplo, obiteljsko okruženje djevojčicama i dječacima koji to pravo ne mogu ostvariti u biološkoj obitelji da im otvore svoja srca i vrata – poručila je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

U sklopu kampanje pokrenuta je besplatna telefonska linija 0800 8282 na kojoj građani zainteresirani za udomiteljstvo mogu dobiti sve potrebne informacije.