Hrvatska

Pametni gradovi - gradovi budućnosti

20.11.2019.

Pametni gradovi - gradovi budućnosti

Hrvatska ima ukupno 128 gradova, a odgovor na pitanje koliko je među njima pametnih gradova petu godinu zaredom daje projekt „Pametni gradovi – gradovi budućnosti“. Finale projekta, koji je započeo u svibnju, bila je konferencija na kojoj su nagrađeni gradovi koji svojim pametnim rješenjima olakšavaju život građana.

Grad Varaždin dobio je priznanje u kategoriji Pametno življenje. Njegov čelni čovjek, Ivan Čehok, istaknuo je kako gradovi u Hrvatskoj još uče biti pametni, no da oni nisu čekali, već su razvijali optičku mrežu.

Metropola je donijela svoju strategiju pametnog grada do 2030. godine, a zamjenica gradonačelnika Bandića, kazala je kako Grad Zagreb ima jedinstven, ujedno i najbolji pristup, jer je objedinio tri smjera poznatih trendova.

- Neki stavljaju naglasak na participaciji građana, pametnu upravu, elektromobilnost, a mi smo se odlučili objediniti sve to u jedno. Pametna rješenja su tu za naše građane, a pametan grad je sretan grad - istaknula je Olivera Majić.

Pozitivno  je da većina hrvatskih gradova pokušava nešto napraviti u okvirima svojih mogućnosti.

- Ono što je možda najvažnije kod pametnog grada je da on kroz pametna rješenja, kao što su digitalizacija, uvođenje novih rješenja u energetici i u zbrinjavanju otpada, u školovanju, čini život vojih građana kvalitetnijim i boljim - objasnio nam je organizator konferencije Vladimir Nišević.

Koncept pametnog grada podržava i Europska komisija, čija je jedna od misija da gradovi kroz tehnologije i rješenja stvore održiv prostor za život.