Hrvatska

Neslaganja među medicinskim sestrama

Autor: Jelena Bokun / 07.10.2019.

Neslaganja među medicinskim sestrama

Prošlotjedni prosvjed medicinskih sestara i tehničara doveo je do sukoba sa sindikatom koji je posljednjih godinu i pol pregovarao s resorsnim Ministarstvom. Inicijativa smatra da je povećanje koje je Sindikat dogovorio premalo, a stigla je i reakcija druge strane.

Povećanje od sedam posto smatrali su premalim pa su zato tri medicinske sestre u Facebook grupi organizirale svoje kolegice i kolege i organizirale prosvjed na Trgu Svetog Marka. No, postignutim povećanjem nije zadovoljan ni Strukovni sindikat medicinskih sestara/medicinskih tehničara, koji su u pregovorima sudjelovali. Tražili su 30 posto, dobili 7. Iz Sindikata inzistiraju da njihov rad posljednjih 28 godina govori sam za sebe, a napade novostvorene Inicijative osuđuju.

- Ne treba uvredama govoriti da smo parazitski sindikat, mi nismo parazitski sindikat. Nikada nismo ni bili nego smo radili da bi stvorili ono što danas naše medicinske sestre imaju. - rekla je Brankica Gregurić iz Strukovnog sindikata.

Na prosvjedu prošlog četvrtka tri su organizatorice tražile povećanje od 25 posto, vraćanje dodatka na godine radnog staža i zapošljavanje novih medicinskih sestara. No, Sindikat tvrdi da ti zahtjevi nisu novi te da su se i oni kroz godine djelovanja za to zalagali. Smatraju da su organizatorice prosvjeda iskoristile trenutak nezadovoljstva, ali predbacuju im da do tog trenutka nikad nisu pružale svoju podršku u pregovorima i prosvjedima. Inicijativa, pak, najavljuje osnivanje sindikata kako bi ubuduće mogli sudjelovari u pregovorima s Vladom.