Hrvatska

Narod odlučuje: ''Očekujemo referendum za deveti mjesec''

05.06.2018.

Izloženi smo lažima, neistinama i političkim spinovima, zaključili su iz građanske inicijative Narod odlučuje. Traže od Vlade i Sabora RH da ne sprječavju održavanje referenduma te da ga raspišu u 9 mjesecu ove godine.

- Svjedoci smo manipulacija političke kaste koji su spremni učiniti sve da do legalnog referenduma ne dođe. U tom smislu očekujemo da Vlada i Sabor Republike Hrvatske ne sprječavaju raspisivanje refernduma te da ga raspišu u 9. mjesecu 2018. godine. Kako bismo minimizirali rizik, tražit ćemo prisutnost naših promatrača prilikom prebrojavanja glasova.', rekao je Zvonimir Troskot.

Javno pozivamo Ustavni sud da ne dopusti da ga političke kaste instrumentaliziraju te da donese ustavnopravnu, a ne političku odluku. Da je naša zabrinutost opravdana, prozilazi iz činjenice da je Ustavni sud 2014. godine potvrdio izjavu gospodina Arsena Bauka da RH ima 4,1 milijun birača - par mjeseci kasnije u službenim podacima je stajala brojka od 3.7 milijuna. Narod od vas očekuje pravdu', rekao je.

Marija Burazer je istaknula kako su u GI primili pozive zabrinutih građana. „Građani su zabrinuti da će politika učiniti sve da do referenduma ne dođe. Zato molim da Ministarstvo uprave, nakon što mi predamo potpise, 13. lipnja 2018. kako smo i poslali Saboru upit, ako ne u 4 dana kako su oni sugerirali nama da bi trebali predati potpise, barem u 14 dana koliko smo mi imali bez potpore državne uprave, na volonterskoj bazi, te iste potpise pošalju u Sabor.
Da bi otklonili spinove o neustavnosti drugog referendusmog pitanja koje se odnosi na zastupnike nacionalnih manjina, pozvali se se na odluku Ustavnog suda donesenu 29. srpnja 2011. godine.

“Ustavni sud je u odluci iz 2011. o dvojnom glasovanju nacionalnih manjina jasno istaknuo da se mandat zastupnika nac. manjina i mandat zastupnika izabranih po općem izbornom sustavu razlikuje i da je na ustavotvorcu hoće li te mandate izjednačiti ili ne.” rekao je Dominik Knezović iz inicijative citiravši odluku.