Hrvatska

"Narod odlučuje": Dosad prikupljeno 78 000 potpisa!

Autor: Biljana Starović / 16.05.2018.

78 tisuća potpisa u tri dana. Toliko je skupila građanska incijativa "Narod odlučuje" koja želi raspisati referendum za promjenu izbornog sustava. Najviše potpisa prikupili su u Zagrebu, a iz inicijative su zadovoljni brojem s obzirom da ih se, kako kažu, opstruira i onemogućava u prikupljanju potpisa diljem Hrvatske. 

Sudeći po 78 tisuća potpisa u tri dana, podrška građana im ne predstavlja problem. No, problem su mjesta gdje im ti isti građani mogu dati svoj potpis za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava. Najviše potpisa skupili su u metropoli.

Osim potpisa, građani im potporu pokazuju i kroz donacije. Donatori s malim prilozima od 50 i 100 kuna omogućavaju otvaranje novih štandova za prikupljanje potpisa. Zahvaljujući donacijama, povećali su i broj lokacija u Zagrebu.

- Mi smo prijavili 317 lokacija za koje smo morali inicijalno platiti pola milijuna kuna. Odlučili smo se za strateških dvadeset jer smo tada bili u mogućnosti platiti 30 tisuća kuna i sad smo dodatno otvorili 10-ak mjesta diljem Zagreba kako bi povećali frekvenciju našim građanima da se izjasne - rekao je Zvonimir Troskot, koordinator Građanske inicijative "Narod odlučuje"

Split je jedini veliki grad koji ne naplaćuje mjesta izjašnjavanja, a izdao je i novih osim lokacijskih dozvola. S druge strane, u Rijeci se potpisi prikupljaju jedino kod nekih crkava, jer na javnim površinama još uvijek nemaju dozvolu.

- Iz grada Rijeke još nismo dobili odobrenje, koje smo tražili za mjesta za prikupljanje potpisa. Tek jučer nam je dostavljen ugovor i predračun. Dakle, građani Rijeke, jednog od najvećih hrvatskih gradova, ogu očekivati prikupljanje potpisa u njihovom gradu tek od kraja tjedna - kazao je Luka Mlinarić iz Građanske inicijative "Narod odlučuje"

Kako bi došlo do raspisivanja referenduma, inicijativa moras skupiti nešto više od 370 000 potpisa, a rok za to je 27. svibnja.