Hrvatska

Na Mirogoju uz vojne počasti ispraćen glumac Božidar Alić!

09.03.2020.

Na Mirogoju uz vojne počasti ispraćen glumac Božidar Alić!

Na zagrebačkom krematoriju članovi obitelji, prijatelji i kolege oprostili su se od Božidara Alića, velikog hrvatskog glumca, a koji zadnjih godina nije krio svoje domoljublje, o čemu je bilo riječi i u oproštajnom govoru Slobodana Prosperova Novaka.

Ispraćen je uz pjesmu Olivera Dragojevića "Nocturno", kao i pjesmu koja itekako odgovara Alićevom karakteru - Frank Sinatra "My way"!

Članovi obitelji, brojni prijatelji i kolege, osobe iz javnog života, na krematoriju zagrebačkog Mirogoja oprostili su od glumca Božidara Alića koji je 3. ožujka preminuo u 65. godin života. Okupilo se nekoliko stotina ljudi, a među njima su bili  Ljubo Ćesić Rojs, Hrvoje Hitrec, Višnja Babić, Zlatko Hasanbegović, Pero Kovačević, Željko Glasnović

Posljedni govor održao Slobodan Prosperov Novak

"Onaj kojeg danas predajemo ne rađa se svakodnevno. Okupili smo se ovdje jer smo znali njegovu veličinu. Tvom putovanju došao je kraj, ali si ostavio trag. Misterij tvog života ulazi u misterij tvoje smrti. Živio je dostojan život. Domovina za koju je živio neće ga predati u zaborav. Za života na sceni stvarao je ono što je lijepo jer je ljepotu volio, a za dobrotu se borio. Pred nama je vrijeme u kojem ćemo oživljavati njegov duh" - dio je govora Slobodana Prosperova Novaka.

Božidar Alić...

Rođen je 1954. u Zagrebu gdje je završio Akademiju dramske umjetnosti. Snimio je tisuću radijskih drama, recitirao na radiju. Glumio u brojnim poznatim filmovima i serijama. Neki smatraju da su ga zadnjih godina pratile sporne političke izjave i stavovi. No, povodom njegove smrti, autori brojnih novinskih članaka, bilo lijeve ili desne provenijencije, u pozitivnom su smislu, bez dvojbi, isticali Alićev glumački talent. Surađivao je velikanima kazališta - poznatim redateljima poput  Paola Magellija, Georgija Pare, Petara Selema, Ljubiše Ristića.