Hrvatska

Mladi u Hrvatskoj počinju piti već s 13 godina

Autor: Jelena Bokun / 07.01.2019. | Zagreb

Mladi u Hrvatskoj počinju piti već s 13 godina

Kampanja Gradskog ureda za zdravstvo koja upozorava na štetnost alkohola kod mladih izazvala je brojne kontroverze zbog načina koji je opisan taj utjecaj kod mladića i djevojaka. No, kako problem stvarno postoji, odlučili smo provjeriti koliko mladi u Hrvatskoj piju. Statistike su poražavajuće.

Mladi u Hrvatskoj počinju piti sve mlađi. Mladići počinju piti s 13 godina, a djevojke desetak mjeseci kasnije. A preko 90 posto mladih u dobi od 15-16 godina izjavilo je da je konzumiralo alkohol. 

Alkohol je u Hrvatskoj sastavni dio gotovo svakog slavlja, pa ni roditelji često ne shvaćaju opasnosti koje sa sobom može dovesti pa i samo pokoja čašica.

- Ako otac pije više, a djetetu govori: nemoj piti, onda zapravo radi kontraproduktivno jer će dijete jednog dana birati upravo simbol čašice za inicijaciju u vršnjačku skupinu. Najbolji primjer je osobni. - rekao je dr. Zoran Zoričić, specijalist psihijatar u KB Sestre milosrdnice.

Roditeljima je teško u svakom trenutku nadzirati svoje dijete, a najveće se opasnosti kriju u noćnim izlascima, koje neki ne mogu zamisliti bez pića. Tu već drugo ili treće piće može biti rizično. Mladi gube kontrolu, kritičnost je sve manja i tada mogu biti opasni i po sebe i pod druge.

Kako njihovi organizmi nisu naviknuli na alkohol, i male količine pića za njih mogu biti iznimno loše. Djelatnici hitnih ambulanti tako vikendima dolaze u situacije da 14-godišnjacima moraju spašavati živote.