Hrvatska

Mladi Hrvatsku napuštaju zbog obrazovanja, a ostaju zbog klime

Autor: Jelena Bokun / 13.03.2018.

Mladi Hrvatsku napuštaju zbog obrazovanja, a ostaju zbog klime

Mladi koji napuštaju Hrvatsku najčešće to rade zbog obrazovanja ili novog iskustva, a manje radi pronalaska posla. Oni koji ostaju, pak, ostaju zbog ugodne klime i kvalitete te stila života. Tos u rezultati istraživanja koje je provela Zaklada Friedrich Ebert Stiftung.

Antonija je odlučila napustiti Hrvatsku prije dvije godine i otišla u Njemačku. Iako je to bila iznenadna odluka, odlučila je, kaže, jer u Hrvatskoj nije mogla pronaći posao. No, većina mladih u Hrvatskoj nije poput nje. Naime, istraživanje koje je obuhvatilo mlade od 19 do 29 godina u pet gradova - Zagreb, Čakovec, Rijeka, Osijek, Split - pokazalo je da mladi nemaju bogato iskustvo boravka u inozemstvu.

- Nama je kriterij bio da su to mladi s minimalno dva mjeseca iskustva boravka, što većinom nije bio slučaj. Ukoliko to je bio slučaj, radilo se većinom o odlascima u svrhu obrazovanja, konkretno studijskih posjeta. - rekla je Dunja Potočnik, viša znanstvena suradnica Instituta za društvena istraživanja i koautorica istraživanja. 

Uz to, drugi razlozi koje su naveli su stjecanje novih iskustava, a tek onda slijede zaposlenje i primjerice, život s obitelji. Mladi žele izraziti svoje stavove i imati osjećaj da mogu utjecati na svoju okolinu, ali oni koji kreiraju politike i donose odluke u njihovoj ih zemlji ne čuju i ne pitaju, smatraju iz Mreže mladih. Kažu da mladi nemaju prilike utjecati na promjene niti na razini svoje škole, fakulteta, a rijetki su uključeni u odluke u svom gradu ili državi. 

No, iako ne odlaze u velikom postotku, mladi su otvoreni prema radu u inozemstvu jer su u velikom broju slučajeva upravo njihovi roditelji napravili to isto. Dio ih je ipak iznio i svoja negativna iskustva, poput visokih troškova života, loših uvjeta, težeg snalaženja u novoj okolini, razdvojenosti od obitelji i prijatelja. Ipak, postotak mladih koji ostaju u Hrvatskoj je veći. Oni koji odluče ostati to čine jer imaju zadovoljavajuće poslove, a uz to im, kako navode, odghovaraju hrvatska klima, kvaliteta i stil života na koji su naviknuti, a tu su im i obitelj i prijatelji. Tu je i osjećaj društvene odgovornosti, oni žele dati šansu društvu i institucijama.

No, čak i da se pojačaju reforme koje bi bile usmjerene ka ostanku mladih u Hrvatskoj, to i dalje neće, smatraju iz Zaklade, zaustaviti trend odlazaka. Mladi smatraju da reforme nisu dovoljno brze, a dok je to tako, svoju će sreću dio njih i dalje tražiti negdje u Europi i svijetu.