Hrvatska

Ministrica Divjak posjetila školu u kojoj će se od jeseni provoditi kurikularna reforma

Autor: Jelena Bokun / 09.04.2018.

Ministrica Divjak posjetila školu u kojoj će se od jeseni provoditi kurikularna reforma

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak posjetila je zagrebačku Osnovnu školu Ivana Cankara, jednu od 72 takve u Hrvatskoj u kojoj će se od iduće školske godine provoditi eksperimentalna kurikularna reforma. 

U sklopu projekta eksperimentalne provedbe kurikularne reforme, upravo od danas počinje edukacija putem interneta u pet online okruženja: razredna nastava, predmetna nastava, srednje škole, ravnatelji i stručni suradnici.

- U ovom trenutku imamo amngažiranih 20 savjetnika koji već više od mjesec dana rade u punom opsegu, pripremaju materijale za edukaciju. Jednako tako, za desetak dana ćemo pozvati učitelje iz onih ostalih škola koje nisu ušle u onih 72 eksperimentalne škole. - rekla je ministrica Divjak.

Za početak, fokus je na 72 odabrane škole, a Ministarstvo će osigurati potrebne materijale, edukaciju, kao i opremati te škol. Ravnateljica škole Silvana Svetličić pohvalila se kako trenutno sudjeluju u 50 projekata, od čega je 10 međunarodnih te su zahvalni što su jedna od odabranih škola za provedbu kurikularne reforme. Kaže, to je škola koja ima viziju, misiju i koja gleda u budućnost.

- Veselimo se toj podršci, veselimo se što se više neće nastaviti ova monotija obrazovnog sustava. Veselimo se napretku naše djece. Gledajte, mi smo osnovna škola, mi djeci postavljamo temelje koji se nadograđuju. Ako ti temelji nisu dobro postavljeni, oni se ruše. - rekla je ravnateljica škole. 

Ministrica je rekla i da je trenutno u projekt uključeno 20 mentora, ali očekuje se angažman njih još 150 iz Europe, ali i svijeta.

Ministrica Divjak osvrnula se i na prijepore koji su se pojavili oko izbora voditelja ekspertne radne skupine, točnije, rekla je da medijske napise o tome da bi to mogao biti bivši ministar obrazovanja Radovan Fuchs neće komentirati jer procedura traje još dva dana. Na pitanje hoće li se natječaj poništiti ako za voditelja ne bude izabran netko od intervjuianih kandidata, rekla je da očekuje da Povjerenstvo obavi svoj posao u skladu s procedurom, a o eventualnom poništenju natječaja može se odlučiti tek nakon obavljene procedure.