Hrvatska

Lovro Kuščević provjeravat će potpise inicijative "Narod odlučuje". Pupovac traži da se provjeri svaki posebno!

Autor: Jelena Bokun / 20.06.2018.

Lovro Kuščević provjeravat će potpise inicijative

Saborski Odbor za Ustav jednoglasno je odlučio oko 400 tisuća potpisa građana, koji traže referendum o izmjenama izbornog sustava izbornog zakonodavstva, poslati Vladi na provjeru. Posebno je cijela situacija uznemirila Milorada Pupovca, koji zahtijeva da se posebno provjeri svaki od potpisa. U Inicijativi "Narod odlučuje" s time nemaju problema - očekuju da će referenduma biti i nadaju se da će Vlada, a kasnije i Sabor, neće odugovlačiti s odlukom. 

Iz Inicijative poručuju kako su odluku o prebrojavanju broja potpisa očekivali te je i pozdravljaju jer smatraju da će upravo tim potezom razuvjeriti one koji sumnjaju da je sve napravljeno u skladu sa zakonima. 

- Naglašavamo kako je ovo prvi put da je Odbor pozvao Vladu ne samo da provjeri potpise, već da provjeri i jesu li oni prikupljeni u skladu sa Zakonom, odnosno na, za to prijavljenim mjestima. - rekao je Luka Mlinarić, jedan od koordinatora građanske inicijative Narod odlučuje. 

Potpisi se sada šalju Vladi, odnosno Ministarstvu uprave koje ih mora provjeriti. Svako odugovlačenje oko prebrojavanja potpisa smatrat će pokušaj diskreditacije Inicijative. 

- Na volonterskoj razini mi smo prikupili i prebrojali potpise u roku od 15 dana. Vjerujem da i državne institucije sa svojim državnim aparatom, s puno većim financijama  sa zaposlenim ljudima i službenicima to mogu napraviti u istom roku. - dodao je član Inicijative Dominik Knezović. 

Ispričali su da su se na današnjem Odboru mogli čuti spinovi i laži, a posebno su se okomili na Milorada Pupovca kojem, kako kažu, ne odgovara da se u javnosti iznose podaci o tome koliko je koji zastupnik dobio glasova. 

Ako se potvrdi da je prikupljen dovoljan broj potpisa, Sabor bi, prema najavama, pitanja trebao uputiti Ustavnom sudu na provjeru ustavnosti. Očekuju da će taj dio procesa završiti do ljetne stanke 15. srpnja i da će građani svoju odluku donijeti na referendumu.