Hrvatska

Kako pripremiti automobil za ljeto?

Autor: Biljana Starović / 19.04.2018.

Kako pripremiti automobil za ljeto?

Dolazak proljeća mnoge je nagnao da krenu vježbati kako bi ljeto dočekali u formi. No spremni za ljeto trebaju biti i vaši automobili. Pogledajte što je nužno napraviti prije nego se svojim limenim ljubimcem uputite na more.  

Ljeto...temperatura je iznad 30 stupnjeva, a vi se vozite u svom automobilu bez upaljene klime. Takvu situaciju vjerojatno više ne možete zamisliti, no da bi vas klima ugodno rashladila, prije je treba dobro pregledati.

- Kao prvo spojimo cijevi do aparata za klima uređaj. Putem aparata vučemo sve van, vakumiramo da vidimo je li sistem zadihtan, da negdje ne pušta. I onda punimo ulje i plin da bi sve funkcioniralo. Treba pregledati filter kabine i zamijeniti ga, ako je zaprljan, jer tako šteti zdravlju - poručio je voditelj službe pomoći na cesti Ronald Matijević.

Zimske radosti nisu povoljne za automobile – česta je pojava korozije. Kako bi se riješili soli i prljavštine vozilo treba temeljito oprati. Bitno je i pregledati kočnice i tekućine, a ne smije se zaboraviti na zamjenu zimskih guma. Kada bi se svega pridržavalo, bilo bi manje kvarova na cestama.

Bio automobil star ili nov, svakako ga treba pregledati.