Hrvatska

Izvješće HZJZ-a o uporabi droga

Autor: Biljana Starović / 20.08.2018.

Izvješće HZJZ-a o uporabi droga

Hrvatska prati europske trendove – barem što se tiče kanabisa, koji je u Europi, a i u lijepoj našoj najzastupljenija ilegalna droga prošle godine. Pokazalo je to izvješče Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje skriva još neke zanimljive podatke, poput onog da je najmlađa osoba koja je eksperimentirala s psihoaktivnim drogama imala 13, a najstarija 76 godina. 

U sedam hrvatskih županija zabilježena je viša stopa ovisnika od hrvatskog prosjeka, a to vrijedi i za Grad Zagreb i to posljednjih nekoliko godina unazad.

- Ako promatramo ovisnike u dvije kategorije, one ovisne o opijatima i one ovisne o drugim sredstvima, u obje te skupine je Grda zagreb među županijama koje imaju veću stopu od prosjeka - kazala je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog javoda za javno zdravstvo.

Ono što je vidljivo u ovakvim izvješćima je da prođe nekoliko godina, od početka eksperimentiranja pa do trenutka kada osoba ili netko iz njezine obitelji zatraži liječničku pomoć. Primijeti se pozitivan pomak iz bolničkog liječenja u ono izvan bolnice, tako se u Zagrebu gotovo jednak broj ovisnika liječio u Vinogradskoj bolnici te u Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti.

- Najveći borj ovisnika koji se liječe kod nas su osobe koje se liječe zbog opijatske ovisnosti. Trendovi koji su zamjetni su to da imamo nešto malo više psihostimulansa, nešto ecstasyja kojeg nisamo imali, kokaina... - rekla je Mirjana Orban iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti.

U izvješću se naglasilo i kako je velika prijetnja opskrba drogama preko interneta koju je teško kontrolirati.