Hrvatska

HLK: Prijedlog Zakona je nedorečen!

Autor: Biljana Starović / 09.05.2018.

HLK: Prijedlog Zakona je nedorečen!

Zadnji Zakon o zdravstvenoj zaštiti donesen je još 2011. godine, a dugoočekivani prijedlog promjene neće unaprijediti bolnički sustav niti ga stabilizirati. Tako kažu u Hrvatskoj liječničkoj komori koja je iznijela svojer primjedbe i moguća rješenja.   

Prema prijedlogu Zakona bolnički sustav neće doživjeti korjenite promjene – ne nudi rješenja za preopterećenost liječnika te manjka specijalista pedijatra i primarnih ginekologa. No, ono s čim se u Hrvatskoj liječničkoj komori, slažu je rješenje o primarnoj zdravstvenoj zaštiti u sustavu ordinacija. 

- Kad kažemo amerikanizacija hrvatskog zdravstva, to znači da je već 70 posto amerikanizirano jer je 70 posto liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u koncisijama. Kad kažemo tajkunizacija hrvatskog zdravstva onda bi zančilo da je 70 posto liječnika tajkuni. Ja moram priznati da ne znam nijednog - poručio je Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore

Sve je veći broj liječnika koji odlaze u inozemstvo – Hrvatsku je od ulaska u Europsku uniju napustio 621 liječnik. Hrvatska im ne nudi nikakvu stimulaciju kako bi ostali raditi. Mladim liječnicima mnogo znači pripravnički staž koji je prema novom zakonu ukinut, to znači da je mogućnost pogreške veća. 

Prema pojedinim analizama u općoj, odnosno obiteljskoj medicini nedostaje skoro 40% liječnika. Novi zakon ne nudi rješenje koje bi zainteresiralo mlade za baš taj sektor medicine u kojem je samo 50 posto specijalista.

U komori su ukazali i na problem radnog vremena – posljedica nedostatka liječnika su prekovremeni sati kojih se godišnje bilježi preko tri milijuna. A prije nego se novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti donese, trebalo bi promijeniti onaj o zdravstvenom osiguranju koji bi bio dobra podloga.