Hrvatska

GI "Narod odlučuje" podigla prijavu protiv Kuščevića zbog sukoba interesa

Autor: Biljana Starović / 05.10.2018.

GI

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" podnijela je Povjerenstvu za odlučivanju o sukobu interesa, prijavu protiv ministra uprave, Lovre Kuščevića.  Tvrde kako se ministar, kao koordinator provjere utvrđivanja vjerodostojnosti broja potpisa, nalazi u sukobu interesa jer je više puta iznosio negativan stav i laži protiv incijative. Smatraju kako bi potpise trebalo provjeravati Državno izborno povjerenstvo.

Prije gotovo četiri mjeseca u Hrvatski sabor su donijeli 38 kutija, s kako su tvrdili, 400 tisuća potpisa. Očekivali su da se potpisi prebroje u dva tjedna, no do dana današnjeg to se nije dogodilo. Opet su došli pred Hrvatski sabor i to kako bi objavili da su, protiv ministra uprave, Lovre Kuščevića, podnijeli prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

- Što je u više navrata kao ministar iznosio negativan stav protiv inicijative te je iznosio lažne optužbe. Stoga, smatramo da postoje osnovane sumnje da ministar Kuščević, zbog svog privatnog intresa, ne može obavljati nepristrano ovu funkciju, a to je provjera broja i vjerodostojnosti potpisa - kazala je Natalija Kanački, članica organizacijskog odbora građanske inicijative "Narod odlučuje".

S obzirom da ova referendumska incijativa traži promjenu izbornog sustava, smatraju kako su medijski nastupi Kuščevića njegov privatan interes jer bi se održavanjem referenduma ugrozila njegova pozicija kao javnog dužnosnika. Navode kako se i premijer Plenković, kao predsjednik HDZ-a, u kojem je Kuščević politički tajnik, više puta izjašnjavao protiv referenduma. 

- Ministar Kuščević u više je navrata iznosio lažne optužbe o inicijativi navodeći kako smo djelovali protuzakonito, prikupljali potpise nakon roka na mjestima koja nisu bila prijavljena, dok je njegov pomoćnik također iznio optužbe da su navodno potpisivale devetomjesečne bebe ili umrli. Također je optužio incijativu da smo bezobrazni i nepristojni samo zato što smo tražili da naši promatrači budu prisutni tijekom provjere potpisa - naglasio je Luka Mlinarić, koordinator građanske inicijative "Narod odlučuje"

U inicijativi "Narod odlučuje" smatraju kako bi se Kuščevića trebalo izuzeti iz postupka provjere potpisa, koji bi trebao biti u nadležnosti Državnog izbornog povjerenstva.