Hrvatska

Europski dan zaštite osobnih podataka

06.02.2018.

Europski dan zaštite osobnih podataka

Europski je dan zaštite osobnih podataka. Otvaranje lažnih facebook profila te objavljivanje vulgarnog sadržaja s fotografijama druge osobe, korištenje osobnog identifikacijskog broja ili broja osobne iskaznice za sklapanje lažnih ugovora, samo su neki primjeri njihove povrede. Informirajte se kako ih zaštiti.

Prije nego što vaše osobne podatke bacite u koš za smeće dobro razmislite što bi se moglo dogoditi ukoliko ih netko pronađe i zloupotrijebi, čuvajte svoje podatke jakim šiframa i uopće ostavljajte samo nužne osobne podatke, savjet je zlata vrijedan.Jer jednog kad zlonamjerna osoba do vaših podataka dođe zna biti sve samo ne smiješno. Na stotine su primjera lažnih ugovora s telekomunikacijskim kompanijama što onda uglavnom rezultira astronomskim račinima koje niste osobno počinili, zloupotreba bankovnih računa, ili jednostavno popularno nazvanog "upadanja" na tuđe facebook profile te objavljivanja vulgarnih sadržaja ili korištenje tuđih fotografija. Sve je to ,naravno, kažnjivo po zakonu,a  u cijeloj Hrvatskoj godišnje na adresu Agencije za zaštitu osobnih podataka stigne i do nekoliko tisuća predmeta u kojima se građani žale na povredu svojih osobnih podataka. Od cijele te mase prijava svega nekoliko stotina zaista i sadrži potencijalno kazneno djelo potrvđuju iz AZOP-a, no osobnim podacima zaista valja pristupati maksimalno ozbiljno. 25. svibnja na snagu stupa i Opća uredba EU o zaštiti osobnih podataka koja će postrožiti kriterije ali i kazne za prekršitelje, a sve novineočitovati će se i u sljedećem: 

 - U pogledu veće odgovornosti, većih zadaća, boljih rješenja i smislu zaštite osobnih podataka, ali novine se isto tako svode i na nađe građane. Nova će uredba svakako kvalitetu zaštite osobnih podataka podići na razinu više - rekao je prvi čovjek AZOP-a Anto Rajkovača.

- Edukacija je ključ, edukacija , pravilna informacija, pogotovo za mlade koji su na internetu posebna žrtva kriminalnih radnji sličnog tipa. Hrvatska je posve spremna za provedbu EU regulative na ovom području" - složio se prvi čovjek policije Davor Božinović