Hrvatska

DIVJAK ŽELI DA UČITELJI BUDU 'TREĆI', A BANDIĆ 'DRUGI'.

10.07.2018.

DIVJAK ŽELI DA UČITELJI BUDU 'TREĆI', A BANDIĆ 'DRUGI'.

Još malo kaosa u resoru obrazovanju. Ministrica Divjak želi da učitelji predmetne nastave u osnovnim školama budu treći, dakle, zadnji na listi zapošljavanja, dok Milan Bandić, koji kontrolira 7 saborskih ruku, želi da budu drugi, kako je bilo i do sada. 

Neki od primjera živahne rasprave s društvenih mreža, koji će u praksi zaživjeti ako, kako tvrdi, Bandić prođe ovaj 'suludi prijedlog' ministrice Blaženke Divjak.

'Ukoliko nekom diplomiranom inženjeru dojadi posao koji sada radi i brzinski položi nekoliko predmeta, bit će bolji izbor za rad u školi.'

'Ogromna je razlika kada se netko odmah opredijeli za poziv učitelja, biti metodičar, i kada se u tome pet godina svakodnevno usavršava radeći, i kada netko prvo želi biti inžinjer, pa se eto predomisli i onda na nekim brzinskim tečajevima želi naučiti biti učitelj'

Osim predsjednika 'Stranke rada i solidarnosti' Milana Bandića, ljuta je i potpredsjednica stranke, Jelena Pavičić Vukičević.

-Potpuno je nejasno kako bi osoba koja nije odabrala učiteljski kao svoj životni poziv bila kompetentniji učitelj od samog učitelja. Učitelj je stručnjak za izvođenje nastave. Učitelj je profesionalac u razredu, u školi, u neposrednom radu s djecom. Nitko nije pozvaniji od učitelja raditi s djecom i mladima do 14, 15. godine života. Učitelj je odabrao taj poziv, za njega se školovao, njemu je u potpunosti posvećen.- prijedog ministrice Divjak je sramotan.

Naime, Blaženki Divjak su najbitniji bodovi i stručna sprema, ona kao da zaboravlja da djeci u dobi od 12.,13.,14. godina možda matematiku u osnovnoj školi i ne treba predavati 'najstručniji' profesor s najviše bodova koji se javio na natječaj, već toj djeci treba razredni nastavnik/učitelj matematike koji ima pedagoška znanja te ostale vještine.

-Učitelj je u toj dobi i pedagog, i mama, i tata - kaže Bandić dodavši da se ovdje radi o sramotnoj diskriminaciji razrednih nastavnika.

Sutra bi nezadovoljni razredni nastavnici/učitelji trebali prosvjedovati na Markovu trgu, a Bandićeva stranka, odnosno Klub zastupnika koji kontrolira u Saboru će uputiti amandman. Ako ne prođe, onda će, kaže Bandić, Plenkoviću prilikom izglasavanja novog spornog Zakona o odgoju i obrazovanju u Saboru, uskratiti podršku 7 spomenutih zastupničkih ruku.