Hrvatska

BISKUP UZINIĆ: 'Žene, ne dajte da vam ukradu radost majčinstva'

29.01.2018.

BISKUP UZINIĆ: 'Žene, ne dajte da vam ukradu radost majčinstva'

Povodom nadolazećeg 'Dana života' koji se svake godine održava prve nedjelje u veljači, iz 'Hrvatske biskupske konferencije', očekivano, kritizirali su rad nedjeljom, kao jednu od prijetnji očuvanja obitelji, pogotovo majčinstva. Naime, prema statistici, većinom žene i rade u trgovinama te brojnim shopping-centrima. A i sve popularnije medijske trendove, koji nameću moderne žene s razvijenim karijerama i 10-satnim radnim vremenom, smatraju lošim. Upravo su majka i majčinsto, u kontekstu modernog vremena, neke od tema o kojima će se govoriti 4. veljače.

-Drage žene, ne dopustite da vam ukradu radost majčinstva - rekao je mons. Uzinić na konferenciji za novinare povodom nadolazećeg 'Dana života'.

Neradna nedjelja najviše se tiče žena majki koje rade u trgovinama ili šoping centrima, taj jedan dan kada bi mogli provoditi vrijeme s obitelji, djecom -ističe Uzinić.

Smatra kako se zakon neće mijenjati pa bi, kaže, tom logikom recimo nedjeljom trebali raditi raditi vrtići i škole, napomenuo je.

No, osim pohlepnih trgovaca ima i drugih. kako ih iz Hrvatske biskupske konferencije, zovu 'kradljivaca majičinstva '. Primjerice promicatelja abortusa.

-Oni koji promiči abortus također su kradljivci majičinstva- jasno je upozorio mons. Uzinić

Za odnos majke i djeteta nameće se  paradigma odnosa proizvođača (majke) – robe (dijete). Pojednostavljeno rečeno, primjerice , mediji i društvo promiču koncept 'uspješne žene s karijerom od 10 sati rada dnevno, dok djecu čuvaju dadilje, i tako majka s djetetom dnevno provede koliko vremena ? 

-dijete se gleda kao proizvod - recimo žene se odriču majčinstva i brige za djeteta, a onda se 'ja kao uspješna majka posvećujem samo sebi i karijerizmu'. To je uski sustav vrijednosti koji se preko medija nameće kao trend i nešto poželjno - izjavila je Danijela Rupčić, članica Vijeća za život i obitelj ( HBK)

'Dan života' ove se godine proslavlja u nedjelju, 4. veljače.