Hrvatska

15 godina rada Poliklinike za zaštitu djece i mladih

06.02.2018.

15 godina rada Poliklinike za zaštitu djece i mladih

15 godina rada i 17 000 djece kojima su pomogli - tako se u brojkama može opisati Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Pod jednim krovom djeci se pruža multidisciplinarna zaštita, i to u jedinoj takvoj poliklinici u Europi.

Kada se Sara suočila s problemom, prvo se obratila svojim roditeljima, a onda se zajedno s njima uputila u Polikliniku za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Kako kaže, u Poliklinici joj je bilo ugodno, svi djelatnici, poput psihologa i psihijatra brinuli su se da joj olakšaju probleme i pruže konkretnu pomoć. Sara ima savjet i za svoje vršnjake što bi trebali napraviti zatrebaju li pomoć.

- Pa da prvo razgovaraju s roditeljima, da se obrate roditeljima, kao što sam i ja napravila u svom slučaju. Ako imaju neki problem, nek se jave i riješe ga na vrijeme, kako ne bi završili u nekim drugim stvarima - poručila je Sara.

U Polikliniku dolazi mnogo zlostavljane i zanemarene djece, ali i one djece koja imaju neke uboičajene probleme odrastanja, poput teškoća u školi ili poremećaja spavanja. Prošle godine uvela se dnevna bolnica, u rad su se uveli terapijski psići, a i mladi i djeca mogu podijeliti svoja razmišljanja kroz rad Odbora. Djeci možda nije lako potražiti pomoć, no svaki početak je težak. Ravnateljica Poliklinike, Gordana Buljan Flander ističe kako je djeci teško doći prvi put, no kada dođu u lijepo uređenu ustanovu, nije problem doći drugi put. 

Gradonačelnik Milan Bandić sjeća se kako je sve izgledalo na počecima.

- Startali smo u Gajnicama i došli smo do prostora u Đorđićevoj gdje i sada stoluje Poliklinika. 2002. godine kada smo to osnivali, bili smo prvi u ovom dijelu Europe, a prvi smo i danas. Drago nam je da drugi, kopirajući nas, čine dobro djelo i zaštite sigurnost i zdravlje djece. 

A recept ove uspješne Poliklinike uskoro će kopirati i u Sarajevu gdje je planirano otvaranje slične ustanove.