Crna kronika

Zlostavljana djeca

27.11.2017.

Zlostavljana djeca

Djeca se u većini slučajeva boje priznati da su žrtve nasilja, a ako to učine te se pokrene odgovarajući postupak protiv zlostavljača, on je najčešće dugotrajan i na kraju najmučniji za samo dijete.

O kakvom se god nasilju radilo, posljedice po djecu mogu biti trajne i iznimno teške. Upravo je zato organiziran mirni prosvjed kojim se željelo skrenuti pažnju na taj veliki problem. 

Kako bi pokazali da je djecu potrebno saslušati i vjerovati im kada otkriju da su žrtve nasilja te ih naposljetku podržati i na sve im načine olakšati proces ozdravljenja nakon proživljene traume, na prosvjedu su postavljene dječje cipelice, uz poruku roditeljima i institucijama “Stavite se i vi u dječje cipelice”.

Širok je dijapazon nasilja koje djeca mogu doživjeti. Spolno zlostavljanje ono je koje može ostaviti traume do kraja života.

Udruge upozoravaju da institucije više nerijetko odmažu nego što pomažu. Kada predmet dođe do suda, dijete je u tim situacijama ponekad primorano dolaziti i više puta davati izjave, što može biti vrlo stresno. A tu je i problem kazna koja smatraju premalima. 

Ono što je najvažnije jest da dijete mora biti na prvom mjestu te da prioritet mora biti njegovo ozdravljenje i omogućavanje zdravog budućeg života.